Molts problemes digestius neixen d’una alteració del pH de l’estómac



Sabies que molts dels problemes digestius neixen d'un desequilibri a l'estómac?

Seguit de la boca, l'estómac és el següent òrgan que treballa en la digestió dels aliments. Si aquí hi ha problemes, la resta de la digestió es veurà afectada.

L'estómac ha de tenir un ph àcid, entre 1 i 2, (com les llimones) per digerir i absorbir correctament i perquè el procés digestiu vagi bé.

El pH de l’estómac el regulen dues hormones:
La gastrina que s'activa amb l'arribada del menjar a l'estómac, és qui protegeix i climatitza l'estómac activant la producció d'àcid per la digestió. I la somatostatina que és qui frena la producció de gastrina i per tant d'àcid quan considera que ja no en necessitem.

Quan s'altera el pH de l'estómac i hi ha una falta d'àcid parlem d'hipoclorhídria.

Tots aquests factors/diagnòstics/etiquetes/solucions "parche" que potser et sonen hi tenen relació:

Helicobacter pylori. Aquest bacteri s'ha adaptat a viure en el medi de l'àcid de l'estómac, però quan s'altera l'hàbitat, es desplaça a les parets i genera molèsties.

Estrès. El SN parasimpàtic és el que necessitem per fer bé la digestió a través de nervi vago. Si hi ha estrès fem embut, tensió i no afavorim la digestió.

Gastritis. És una inflamació de les parets de l'estómac que indica que l'activitat digestiva a l'estómac és gairebé nul·la de manera que gairebé no hi ha producció d'àcid.

Hipotiroïdisme. El tiroide regula la velocitat de moltes reaccions del cos entre elles les del sistema digestiu i una alteració pot afectar a la seva funcionalitat. Hipo = alentiment del procés digestiu i, per tant, menys producció d'àcid.

Medicaments antiàcids (omeoprazol) que actuen com inhibidors de la bomba de protons que és el mecanisme de producció d'àcid. Pot ajudar a frenar-la quan hi ha una sobreestimulació de la gastrina per falta d'àcid, però quan es pren habitualment és contraproduent.


Símptomes que fan sospitar d'aquest desequilibri:

· reflux, és a dir si el contingut de l'estómac fa el circuit contrari, en comptes de seguir cap a l'intestí, retorna a l'esòfag
· cremor/acidesa
· panxa inflada després dels àpats que neix a la boca de l'estómac perquè la digestió comença malament
· femtes pastoses

Desencadenants
· Dèficits de vit B12 i Fe perquè l'absorció d'aquests dos nutrients està lligada a l'estómac.
· Intoleràncies
· Disbiosis a la microbiota
· Malabsorció de proteïnes i excés de bacteris proteolítiques

L’estómac ha de ser àcid

Tot i que es pot testar en analítica la gastrina, és a dir, l'hormona que regula el pH de l'estómac i conèixer sobre l'estat de l'estómac, també podem fer un test casolà: la prova de bicarbonat per tenir una orientació. Es tracta de dissoldre una cullerada de bicarbonat amb un got d'aigua en dejuni per veure quan eructes. Si és abans dels 5 minuts, anem bé d'àcid, però si és més tard, ens pot orientar que no anem tan bé.

Remeis per millorar l’àcid de l’estómac:

· Evitar/reduir l'estrès. Donar espai als àpats, menjar amb gana i tranquil·litat.
· Aigua amb suc de llimona 1h abans dels àpats o una cullerada amb suc de llimona, gingebre ratllat i OOVE abans dels àpats que a més d'àcid també dona estímuls colerètics.
· Infusions amb gingebre.
· Evitar beure aigua durant els àpats, ja que dissolt més els sucs gàstrics.
· Incorporar aliments amargs.
· Utilitzar el vinagre de poma per ex. per amanir.

També podem ajudar amb suplementació, però és recomanable fer-ho prèviament a una visió integrativa perquè s'adapti millor el tractament i es plantegin millor les fases del procés, ja que a vegades, la mucosa ja està malmesa, i llavors no es pot ajudar directament a restablir el pH sinó que prèviament s'ha de regenerar la mucosa. En aquest cas, el suc d'àloe vera és un remei natural que hi pot ajudar, però s'ha de vigilar que no hi hagi intoleràncies de fructosa o sorbitol perquè llavors donarà malestar.

Anterior
Anterior

Siguiente
Siguiente